NewUse er en non-profit organisasjon i Hikkaduw, Sri Lanka. We mottar klær og andre ting som donasjoner. Vi vasker og reparerer produkter. Vi selger disse i vår bruktbutikk, NewUse shop. Her selger vi også resirkulerte produkter for å ta vare på miljøet. All inntekt går uavkortet til hjelpeprosjekter. Vi gir langtids støtte slik at folk skal klare seg selv. 

NewUse:

  • tar imot klær og annet som folk ønsker å gi videre for gjenbruk

  • vasker, reparerer eller omgjør til annet salgbart produkt

  • videreselger i vår NewUse-butikk

  • ansetter personer som trenger arbeidstrening

  • tar imot donasjoner fra privatpersoner og næringsliv

  • gir overskudd og donasjoner uavkortet til hjelpeprosjekter

  • gir langsiktig hjelp som gjør folk i stand til å klare seg selv

 

Siden september 2016 har vi drevet en spennende gjenbruksbutikk i Hikkaduwa. I forbrukersamfunnet i den vestlige verden blir mange ting som trengs på Sri Lanka pakket bort eller kastet. Gjenbruksbutikken selger klær, sko, elektronikk og annet donert til oss. Butikken gir inntekter som sikrer en bærekraftig organisasjon. Vi har en symaskin for å reparere eller designe om slitt og ødelagt tøy. Denne bruker vi også til å lage mange spennende resirkulerte produkter. I butikken gir vi arbeidstrening til mennesker som i dag har vanskelig for å forsørge seg selv.

Overskuddet fra gjenbruksbutikken går uavkortet til våre hjelpeprosjekter. Det kan være støtte til bosted, utdannelse, førerkort, kjøp av kjøretøy, symaskin eller annet som trengs for å forsørge seg selv. Organisasjonen jobber for å ha minimale administrasjonskostnader og alt arbeid fra initiativtakerne er ulønnet.

NewUse gjenbruksbutikk i Hikkaduwa

Arbeidstrening

Vi fikk mange henvendelser fra mennesker som ønsket å delta i vårt arbeidstrenings program i NewUse gjenbruksbutikken. For å sikre at vi plukket kandidater som virkelig trenger denne hjelpen, kontaktet vi Foundation of Goodness. Det er en hjelpeorganisasjon som gjør viktig arbeid med å forbedre livene til vanskeligstilte mennesker ved å tilby en rekke arbeids-rettede kurs. 

Nikeshala var en av kandidatene de plukket ut for intervju med oss. Hun har deltatt på kurs innen kjole-søm og lappeteknikk, nå tar hun kurs i Engelsk og gardin søm på deres "MCC Center of Excellence".

Nikehsla er 23 år gammel og bor med sin mor og søster i et hus bygget av regjeringen for folk som mistet sine hjem i Tsunamien i 2004. Hun har aldri hatt en betalt jobb før, men hun er en kreativ og hardt arbeidende jente som er dyktig til å sy. Hennes drøm er å åpne sin egen forretning hvor hun vil selge kjoler, sandaler og andre produkter hun lager selv. 

Hun er veldig sjenert og trenger å praktisere Engelsk kunnskapene sine. Hun er svært takknemlig for å ha fått muligheten til å få jobbtrening i NewUse butikken, og vi er veldig glade for å ha denne søte og lojale jenta i arbeid hos oss. 

Er du på Sri Lanka så kom innom butikken i Hikkaduwa for å se på noen av de flotte produktene hun lager.

Familien ved elva

Rett utenfor Hikkaduwa, ligger det et lite skur ned mot elva. Det er bygget av noen planker, plater og plastikk. Vi har selv kjørt forbi mange ganger, men aldri skjønt at dette er et hus hvor det bor folk. Da vi fikk tips om dette, så reiste vi på besøk. Det viste seg at her bor det faktisk en hel familie, Tiramadurage, Magage og deres seks år gamle datter. Dette gir "der som ingen skulle tru at nokon kunne bu" en helt ny mening. Ikke bare ser dette skurer falleferdig ut, men det lekker vann fra taket når det regner, det er ingen strøm og det er ikke noe tilgang på toalett, rennende vann eller elektrisitet i nærheten. Ta en titt på bildet fra huset så er jeg sikker på at du er enig med oss: Slik burde ingen barn vokse opp!

NewUse jobber nå med at denne familien skal få et bedre sted å bo. Overskuddet fra vår bruktbutikk i Hikkaduwa vil gå til dette prosjektet. Følg arbeidet vårt og hvordan vi hjelper denne familien på bloggen vår eller på vår Facebookside: NewUse Organization  

Innsamlingsstatus:

01.04.2019- Mottatt 2163 USD av 6800 USD (18 349 NOK av 57 500 NOK)

 

Symaskin

Nikeshala trenger en brukt manuell Singer symaskin for å bruke i NewUse bruktbutikken.

Nikeshala har vært vårt arbeids trenings program i 3 måneder nå. Som en del av arbeidstreningen lærer Nikshala å snakke bedre Engelsk, hvordan man driver en butikk, design og produksjon av resirkulerte produkter. NewUse har investert i en industri symaskin for å kunne sy i chilli poser, ris poser og annet tykt materiale, men Nikeshala trenger en manuell Singer symaskin for å jobbe med de fine små detaljene.

NewUse er i oppstartsfasen og vi har foreløpig større utgifter enn hva salget i bruktbutikken dekker. Vi vil bruke overskuddet fra butikken til å kjøpe symaskinen når vi får nok inntekter, men hvis du ønsker å støtte Nikeshala og arbeidet vi gjør i NewUse så setter vi stor pris på alle bidrag.

En brukt manuell Singer maskin koster ca. 890 NOK (16 000 Sri Lankan Rupee – 108 USD).

Foretrekker du å betale via Vipps til Merete Lund sin norske konto kan det gjøres til 90 86 41 06 eller trykk på Doner knappen for å betale med kredittkort. 

Innsamlingssatus:

21.11.2016 - 108 USD av 108 USD er finansiert. Symaskin er kjøpt inn og i full bruk

Sewing_machine_NewUse

Et trygt hjem til Ramani

Ramani er en kvinne på 45 år som bor i Dodanduwa, Sri Lanka, med hennes 4 år gamle sønn. Hun har også to eldre barn som ikke har mulighet til å bo hos henne. Ramani er veldig fattig. Huset hennes var satt sammen av materialer hun hadde funnet og det var utrygt og helsefarlig å bo der. Vann lakk inn, det var svært fuktig og rotter og andre dyr kom stadig inn.

Ramani har blitt sviktet av mange mennesker og hun har en sterk livshistorie. Det er svært krevende å være alenemor på Sri Lanka og det finnes ingen velferdsordninger som hjelper henne. Til tross for dette har Ramani et stort pågangsmot og drømmer for fremtiden. Hun har en jobb som gir henne nok inntekt til mat, men det er ikke noe til overs for å kunne heve livsstandarden.

I september 2016 startet vi å bygge et enkelt hus til Ramani. Dette ga henne en ny start og et sikkert og sundt hjem for henne og hennes sønn. Hun kan nå ta imot besøk av hennes to andre barn og hun har nok plass til å oppbevare og klargjøre kokosnøtter for salg. Ramani er svært takknemlig for å endelig kunne bo under trygge forhold for å få denne muligheten til et bedre liv.

For å være sikre på at vi hjelper de som trenger det aller mest har vi gjort grundige undersøkelser om hennes bakgrunn og fremtidsplaner. Vi fulgte byggeprosessen tett for å sikre at vi bruker så lite penger som mulig og at alt gikk direkte til hjelpeprosjektet. På bloggen ogFacebook siden vår kan dere lese mer om byggeprosjektet.

Innsamlingsstatus:

09.11.2016 - 6902 USD av 6900 USD - Vi har mottatt nok penger til å fullføre prosjektet. Huset er ferdig og Ramani og hennes sønn har flyttet inn, men vi arbeider fortsatt med å bygge et separat bad.

NewUseSlogan.jpg